Ontbossing en houtproductie hebben geen verband

Volgens Amerikaanse onderzoekers is de ontbossing het laagst in regio's waar de meeste houtproducenten zijn gevestigd.

Onderzoekers van de USDA Forest Service, Forest Products Laboratory (FPL) in de Verenigde Staten is er geen verband tussen ontbossing en de aanwezigheid van houtverwerkende industrie in een bepaalde regio.

Uit het onderzoek bleek dat het ontbossingspercentage wereldwijd het laagste is in de gebieden waar procentueel het meeste hout industrieel wordt gekapt en verwerkt. Bovendien blijkt dat de uitstoot gemeten op basis van de samenstelling van een bos het laagst is in de regio's waar veel wordt geoogst en geproduceerd.

FPL wijst er op dat er een duidelijk onderscheid gemaakt dient te worden tussen ontbossing en herplanting. In het eerste geval is er sprake van het permanent verwijderen van bomen, wat in de meeste gevallen puur economische grondslagen heeft.

Wanneer de kwaliteit van het hout afkomstig uit de bossen laag is, loont een duurzaam bosbeleid veel minder en wordt er vaak gekozen voor meer winstgevende oplossingen door het grondgebied te gebruiken als landbouwgrond of voor woningprojecten. Dit gebeurt met name in Zuid-Amerika, Afrika en in delen van Zuid-Oost Aziƫ, waar de ontbossing wel schade toebrengt, aldus de onderzoekers.

Lees hier meer over het onderzoek, dat gepubliceerd is in een speciaal boek.