Stappenplan voor het zelf leggen van laminaat | 6 handige tips

zelf leggen laminaat
Een plintenknipper en stanleymes zijn onmisbaar voor het leggen van laminaat.

Een laminaatvloer zelf leggen is zeer goed mogelijk. We hebben een handig stappenplan opgesteld voor het leggen van een laminaatvloer. 

Zelf laminaat leggen gebeurt nog altijd heel veel in Nederland en elders in de wereld, en waarom ook niet, het is makkelijk, gaat relatief snel en indien u rekening houdt met de onderstaande punten is het eindresultaat ook zeer mooi. Belangrijk voordat u begint is wel dat u het juiste gereedschap heeft (laminaatsnijder, stanleymes, plintenknipper, decoupeerzaag, hamer, afstandhouders) en dat u een goede vloer heeft geselecteerd. Qua materiaal heeft u naast het laminaat ook een goede ondervloer nodig en eventueel plakband, lijm en plinten, die zowel hoog of laag kunnen zijn (plakplinten).

Vooral dat laatste gaat nogal eens mis; een goedkope vloer legt vaak erg lastig omdat planken niet goed aansluiten of omdat stukjes afbreken; kwaliteit legt dan ook makkelijker dus ga niet voor de goedkoopste oplossing. Eerder schreven wij al een artikel met tips voor het zelf leggen van laminaat.

Hierna volgt een handig stappenplan waarmee u prima zelf een nieuwe laminaatvloer kunt leggen. 

MET DEZE ZEVEN STAPPEN LEGT U MAKKELIJK ZELF LAMINAAT

  1. De belangrijke eerste stap is een goede schone ondervloer, ofwel, verwijder het oude vloermateriaal en veeg de betonvloer schoon, of indien er hout op de vloer ligt, veeg dat goed schoon en zorg voor zo weinig mogelijk oneffenheden. Voor beton is egaliseren eigenlijk een must, ook al omdat de plinten dan veel mooier aansluiten. Egaliseren van een nieuwe vloer gebeurt in de regel altijd bij vinyl vloeren.

  2. Pak een meetlint en bereken de totale oppervlakte van uw woning, of de kamer waar u laminaat wil leggen. In verband met knipverlies is het verstandig om bij de oppervlakte die u heeft berekend minimaal 10% op te tellen. Ook is het altijd handig om extra laminaat achter de hand te hebben bij beschadigingen of indien u de vloer later om een andere reden weer open moet maken.

  3. Het voorbereidende werk kan beginnen met het leggen van de ondervloer. Deze kan van de rol komen (meestal wat dunner) of kan via de bekende groene platen die u als puzzelstukken in elkaar kunt leggen. Bij de randen kunt u deze platen op maat snijden met een zaag of stanleymes.

  4. Nu begint het echte legwerk van het laminaat. Begin in een hoek van de kamer en denk goed na over de richting waarin u gaat leggen. Het beste legt u in de breedte van de kamer, dus niet te lange rechte stukken in verband met het uitzetten van het laminaat. In een kamer van 4 bij 20 meter kunt u dus het beste stukken van 4 meter naast elkaar leggen, ook al kost dat meer zaagwerk. Hoe langer de legrichting, hoe groter de kans op opbollen in de zomer als het laminaat gaat werken. Gebruik bij de muren afstandhouders en 'tik' het laminaat met hamer en en leggereedschap van de fabrikant op zijn plaats.

    plakplinten bij deuren leggen
    De afwerking met plakplinten is een lastig klusje en duurt lang.

  5. Het leggen zal zeer snel gaan nu en het is zeer belangrijk om op alle details te letten, zoals inspringen, zagen, en ruimte houden bij de muren. Alleen bij de muren zult u moeten zagen, een decoupeerzaag is hier ideaal. Hou afstand bij de muren in verband met het werken van de vloer; u plaatst hier later plinten over heen zodat de kieren netjes weggewerkt worden. Erg belangrijk in deze fase is ook dat u de planken laat verspringen, ofwel, begin een volgende strook altijd met een halve plank of een ingekorte plank zodat de naden niet naast elkaar vallen.

  6. Als de vloer helemaal gelegd is gaat het natuurlijk om de mooie afwerking met plinten en bij overgangen naar andere kamers. Er zijn twee plinten beschikbaar, de bekende plakplint, die vooral handig is als er geen muren zijn, bijvoorbeeld bij de trap of bij deuren. Ook is er de muurplint, die qua afwerking in de praktijk een stuk mooier is maar ook moeilijker op maat te zagen is, zeker als de vloer niet goed egaal is. De muurplinten plak je of schroef je aan de wand. Dan resteert de overgang naar andere kamers; hier kunt u een afwerkstrip neerleggen als het laminaat niet doorgelegd wordt. Deze afwerkstrips zijn vooral nodig bij laminaat dat gelegd wordt bovenaan een trap.

Als het laminaat helemaal naar wens ligt is het zaak deze eerst goed schoon te maken en vervolgens goed te onderhouden. Bekijk hierbij altijd de instructies van de fabrikant, die meestal bij de verpakking worden geleverd. Uiteraard kunt u ook een expert inschakelen voor het leggen van laminaat, alleen zijn daar wel kosten aan verbonden. Vaak betaalt u een bedrag per gelegde vierkante meter waardoor de kosten in de praktijk vele malen hoger worden.

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een vinyl vloer, lees hier een artikel met tips bij de keuze voor vinyl of pvc.