Tips voor het schoonmaken van uw laminaat vloer

Het onderhoud van uw laminaat vloer is natuurlijk één van de belangrijkste punten wanneer u kiest voor dit vloerbedekkingsmateriaal.

Door laminaat goed bij te houden en de instructies van de fabrikant op te volgen kan de levensduur flink verlengd worden.

Vergeleken met veel andere soorten vloerbedekking is een laminaat vloer relatief makkelijk te onderhouden, wat natuurlijk een groot pluspunt is, aangezien uw vloer op die manier mooi en schoon bliljft.

Onderstaand volgen een aantal algemene instructies, afkomstig van fabrikanten en experts. Let er wel op dat u altijd zelf informeert naar de beste manier voor uw eigen laminaatvloer wanneer u deze aanschaft. De verkoper zal u graag voorzien van het juiste advies voor uw specifiek vloerbedekking.

Het meest logische is natuurlijk het regelmatig stofzuigen of vegen van uw laminaat. Het laatste kan via een gewone (zachte) bezem en via een zwabber of dweil, die soms ook nat gebruikt kan worden om de vloer goed schoon te krijgen.

Het verwijderen van vlekken op uw laminaat vloer kan via speciale reinigingsmiddelen voor uw vloer. Deze dient u op de vloer te spuiten, waarna er binnen enkele minuten met een dweil met water overheen gepoetst kan worden.

Belangrijk is wel uw laminaat vloer niet te polijsten of waxen en vooral ook geen zwabber te gebruiken aangezien die het uiterlijk van de vloeroppervlakte mogelijk negatief kunnen beïnvloeden.

Belangrijk bij het gebruik van speciale reinigingsmiddelen is vooral ook om goed te kijken naar het soort afwerking van uw laminaat. Uw verkoper of producent van het laminaat kan u hier meer informatie over verstrekken. Voor elke afwerking ofwel toplaag, is er een ideale manier om de vloer te reinigen.

Denk aan een laminaat met een glanslaag, mat laminaat of laminaat met schuin afgewerkte randen.

Over het algemeen geldt dat vlekken, veroorzaakt door knoeien van bijvoorbeeld dranken, gemakkelijk verwijderd kunnen worden, vaak door het gebruik van een vochtige dweil, eventueel gebruikmakend van een licht schoonmaakmiddel.

In het geval van moeilijk te verwijderen vlekken, veroorzaakt door bijvoorbeeld nagellak, schoenensmeer of make-up, zijn aceton of alcohol alternatieve schoonmaakmiddelen, waarbij het natuurlijk altijd van groot belang is om goed te controleren bij de fabrikant van uw laminaat of deze materialen ook voor uw vloer kunnen worden gebruikt.

QUICK STEP
Bekende producenten van laminaat, zoals Quick Step, leveren speciale schoonmaakbenodigdheden voor uw laminaatvloer. Het gaat daarbij om producten voorzien van speciaal reinigingsvloeistof. Vraag in de winkel naar meer informatie over de speciale schoonmaakmiddelen voor uw laminaatvloer.