Stappenplan voor zelf leggen van plinten voor laminaat

zelf plinten leggen voor laminaat
Het zelf leggen van plinten is een secuur werkje (afbeelding: goedkooplaminaatvloer.nl)

Een nieuwe laminaatvloer kun je goed zelf leggen, maar plinten zijn vaak een stuk lastiger zonder de juiste gereedschappen en ervaring. We leggen hier in vier eenvoudige stappen uit hoe je eenvoudig plakplinten en/of hoge plinten kunt aanbrengen bij het nog altijd zeer populaire laminaat.

Iedereen die zelf wel eens laminaat heeft gelegd weet precies wat wij bedoelen als we zeggen dat de plinten een ander verhaal zijn. Om het echt mooi af te werken zijn de plinten essentieel en in de praktijk is dat vaak het lastigste stukje wat veel geduld, het juiste gereedschap en ook het juist materiaal (lees de soort plint) op de juist plek vereist.

Het onderstaande stappenplan helpt je op weg om zelf mooi plinten te bevestigingen voor laminaat. Het is daarbij belangrijk dat je van tevoren zelf wel bepaalt welk soort plinten je waar wilt hebben. Hoge plinten zijn vaak het mooist en makkelijkst langs de lange wanden in bijvoorbeeld woonkamer, terwijl de platte plakplinten onvermijdelijk zijn bij lastige stukken zoals deuren en drempels (denk aan de badkamer). Ook zijn er verschillende soorten hoge plinten, zowel qua materiaal als functionaliteit; in sommige hoge plinten is er ruimte voor kabels, in echt mooie houten plinten is dat vaak niet het geval.

STAPPENPLAN LEGGEN PLINTEN VOOR LAMINAAT

  1. Maak de vloer klaar: Zorg altijd voor een droge en vooral ook zo egaal mogelijke ondergrond. Voor zowel het leggen van het laminaat als het aanbrengen van de plinten is dat essentieel, anders ga je echt kieren onder de plint zien, simpelweg omdat de vloer in hoeken vaak afloopt. Met een egale en schone vloer is het eindresultaat een stuk mooier.

  2. Kies de juiste plinten voor de juiste plekken: Dit is een essentieel stuk want er zijn verschillende materialen en verschillende soorten plinten in allerlei kleuren. De hoge plinten worden bevestigd aan de muur, niet aan de grond. Het voordeel hiervan is dat de vloer kan 'werken', terwijl platte plakplinten op de grond bij werken snel los kunnen schieten of verschuiven. De hoge plinten kun je lijmen aan de muur of bevestigen met speciale kliksystemen. Laat je goed voorlichten en koop bij voorkeur hoogwaardige materialen. Onze ervaring is dat goedkope plinten snel beschadigd raken bij bijvoorbeeld stofzuigen. Dan ben je verder van huis; beter in één keer goed doen dus! 

  3. Installatie van de plinten: Zowel plakplinten als hoge plinten kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Vaak zijn de plakplinten voorzien van een zelfklevende strip, maar in de praktijk is deze na verloop van tijd steeds minder sterk waardoor de plint los kan komen. Professionals gebruiken speciale kleine spijkertjes om de plint voorzichtig met nageltjes aan de laminaat vloer te bevestigen. Informeer hiernaar bij uw laminaatverkoper. De hoge plinten worden vaak met een kit of lijm tegen de muur bevestigd. Hou er wel rekening mee dat indien u de plinten weer wilt verwijderen er beschadigingen aan de muur kunnen ontstaan, zeker als de muur bewerkt is met een extra laag. Tot slot is het goed afsnijden of zagen van de plinten een zeer nauwkeurig werkje; indien u scheef zaagt is het eindresultaat niet fraai; koop het juiste gereedschap en bekijk speciale instructies voor het zelf aanbrengen van plakplinten zoals de meeste professionals het doen. Toch blijft het vooral vakwerk; hoe meer je oefent hoe mooier het wordt. Er zijn ook bedrijven die speciaal plinten op maat leveren, zodat u zelf geen lastige snij en zaagklusjes heeft.

  4. Afwerking van de plinten: Het netjes afwerken van de plinten wordt vaak vergeten. Denk aan het lakken van de (hoge) plinten, wat je het beste van tevoren kunt doen natuurlijk, en het afkitten van de plinten. Vaak zullen er flinke kieren ontstaan na het aanbrengen omdat de vloeren en deurposten niet recht zijn. Zelfs bij nieuwbouw staan deuren en muren nooit kaarsrecht. Dit zie je vaak pas als je de plinten hebt bevestigd. De ontstane kieren kun je met kit of plamuur opvullen voor een naadloze afwerking. Veel woninginrichters werken hoge plinten standaard af met kit aan de bovenkant, ook om stof en vuil weg te houden van achter de plint. Echter is dit echt een vakwerkje; wie niet goed kan kitten maakt er vaak een grote bende van dus denk hier goed over na of laat het kitten uitvoeren door een professional.

Met de bovenstaande vier stappen is het goed mogelijk om zelf plinten te bevestigen op de nieuwe laminaatvloer. Bedenk wel goed dat de keuze tussen platte plakplinten en hoge plinten afhangt van je persoonlijke voorkeur, de gewenste esthetiek en de functionaliteit die je wilt bereiken. Beide opties kunnen een nette afwerking bieden voor een laminaatvloer, zolang ze correct worden geïnstalleerd en afgewerkt. Als u over dat laatste twijfels heeft is het allicht verstandiger om alles door een wooninrichter uit te laten voeren. Dat kost meer geld, maar het eindresultaat zal beter zijn en bovendien heeft u garantie wat betekent dat kleine reparaties en oneffenheden die na een paar maanden ineens verschijnen kostenloos worden verholpen.