Laminaat of toch liever tegels of houten vloer in huis?

Zelf leggen laminaat vloerbedekking
Laminaat leg je prima zelf
Laminaat is niet alleen aantrekkelijk geprijsd maar vormt ook een prima alternatief voor houten vloeren en vloertegels.

Vergeleken met jaren terug is laminaat vandaag de dag een steeds beter alternatief voor vergelijkbare harde vloerbedekkingsmaterialen als (hard)houten vloeren en vloertegels.

Tegenwoordig wordt laminaat vloerbedekking gemaakt door meerdere lagen kunsstof op elkaar te drukken. Door de opbouw uit verschillende lagen verkrijgt laminaat speciale eigenschappen die met de verschillende gebruikte materialen los niet zouden kunnen worden verkregen.

Vaak bestaat een laminaatstrook- of plank uit 3 tot 4 verschillende lagen, waarbij de toplaag van kunststof erg belangrijk is in verband met de krasbestendigheid en de algemene slijtage van uw vloer. Wanneer u kiest voor een goedkope laminaatvloer, die vaak al vanaf enkele euro’s per vierkante meter verkrijgbaar is, dan zal de toplaag meestal van een niet al te beste kwaliteit zijn. Een dunne toplaag slijt natuurlijk veel sneller, waardoor het laminaat veel minder lang meegaat. Wij wijzen u er dan ook op niet alleen naar de prijs te kijken, want de kans is dan groot dat u zeer snel spijt krijgt voor uw keuze wanneer uw laminaat beschadigingen vertoont, niet goed meer vastklikt of verkleurd. Een belangrijke tip hier is om, behalve het inschakelen van deskundig advies bij uw aankoop, goed te letten op de aan de kwaliteit gekoppelde nummering op de verpakking. Hoe hoger het cijfer, dat van 21 tot 34 oploopt, hoe beter de kwaliteit van het laminaat.
Ook wordt er overigens onderscheid gemaakt tussen gebruik door consumenten in huis en gebruik in openbare gebouwen. Per categorie, dus voor ‘residentieel gebruik’ en ‘commercieel gebruik’ zijn er verschillende gradaties, variĆ«rend van licht gebruik tot zeer intensief gebruik. Uiteraard is er aan elke categorie een aparte code gekoppeld. Zo correspondeert AC1 Klasse 21 met licht residentieel (consumenten in huis) gebruik, terwijl AC6 Klasse 34 staat voor zeer intensief commercieel (bedrijven, openbare gebouwen) gebruik.

laminaat vergelijken met hou of tegels
Een laminaatvloer ziet er fantastisch uit 
Qua uiterlijk lijkt laminaat net op een ‘echte’ houten of stenen vloer dankzij de speciale toplaag. Deze zorgt er bovendien voor dat uw vloer waterbestendig is en moeilijk te bekrassen.

Bekende varianten van laminaat in openbare gebouwen zijn vaak de houtstructuren. De keuze valt hier op laminaat aangezien dit veel makkelijker te onderhouden is dan een echte (hard)houten vloer. Laminaat dat op een echte houten vloer lijkt is in dit geval voorzien van een dikke toplaag die bescherming moet bieden tegen intensief dagelijks gebruik en daarom waterdicht en krasbestendig is.

Ook populair is de zogenaamde geweven houtstructuur die in veel huishoudens voorkomt. Ook voor locaties waar behoefte is aan een rustieke omgeving komt dit soort laminaat prima van pas. Denk aan oude gebouwen en het gebruik voor omvangrijke restauratieprojecten van oude houten vloeren.

Voor particulieren is laminaat een prima oplossing voor vrijwel alle vertrekken in huis, waarbij natuurlijk geldt dat grote oppervlaktes tegen een relatief gunstige prijs kunnen worden aangekleed met verschillende soorten laminaat. Bijvoorbeeld hout- en steenstructuren van laminaat passen vrijwel overal. Groot voordeel van laminaat daarbij is dat het ook gelegd kan worden bovenop een bestaande vloer, wat uiteindelijk ook weer in de kosten kan schelen aangezien de oude vloer niet per se verwijderd dient te worden.

Nog een voordeel van laminaat is dat het geluiddempend werkt. In tegenstelling tot hetgeen mensen vaak denken kan laminaat namelijk ook prima gelegd worden in etagewoningen of in bijvoorbeeld een slaapkamer op de eerste of tweede verdieping van een huis. De gelaagde constructie van laminaat, die wordt verkregen tijdens het productieproces, zorgt namelijk voor een dempende werking. Daar komt als voordeel bij dat laminaat ten opzichte van bijvoorbeeld steen aanmerkelijk lichter is en daardoor uitstekend geschikt is als vervanging voor echte stenen in bijvoorbeeld een badkamer op een hoger gelegen etage. Er zijn zeer veel verschillende laminaatvarianten met een stenen uiterlijk.

LEES OOK: Vinyl vloer vaak beste keuze voor gezinnen en huisdieren

Tot slot is laminaat uiteraard ook uitstekend bestand tegen vocht, vlekken en beschadiging door bijvoorbeeld krassen. Dit maakt het dan ook een prima alternatief als vloerbedekking voor kelders en andere vochtige vertrekken. Ook een eigen fitnesskamer, waar regelmatig zweet en vocht op de grond terecht komt, is uitstekend geschikt voor een laminaatvloer. Uiteraard is er daarbij keuze uit een zeer ruim aanbod van verschillende soorten laminaat voor elk vertrek, waardoor laminaat als vloerbedekking een interessant alternatief vormt gelet op de vaak aantrekkelijke prijzen.