De beste tips voor het zelf leggen van laminaat

laminaat leggenEen nieuwe laminaatvloer kan makkelijk zelf gelegd worden mits er gelet wordt op een aantal belangrijke zaken.

Het is verstandig om eerst een aantal belangrijke tips en/of instructievideos te bekijken. Wij zetten de tips voor u op een rijtje en zochten een handige video op voor het zelf leggen van laminaat.

Verschillende grote en bekende verkopers van laminaat zoals Karwei en Kwantum bieden op hun website een zeer uitgebreide leginstructie. Meestal is de verpakking ook voorzien van een gebruiksaanwijzing.GEREEDSCHAP
Allereerst is het belangrijk om voordat u begint de belangrijkste gereedschappen klaar te hebben liggen. Denk hierbij aan een hamer, decoupeerzaag, afstandhouders, potlood, een rolmaat en eventueel een winkelhaak en een profielmal.

Verder heeft u behalve het laminaat natuurlijk plinten en een ondervloer nodig. Indien het om rollen aluminium ondervloer gaat heeft u ook nog speciaal aluminiumtape nodig.

BENODIGDE HOEVEELHEID
Voordat u begint dient er eerst opgemeten te worden hoeveel laminaat u precies nodig heeft. Het zou immers zonde zijn om te veel pakken mee te slepen vanuit de winkel.

Uiteraard dient u daarbij iets meer aan te schaffen dan de oppervlakte van uw vloer. Tijdens het leggen zal er af en toe een plank sneuvelen en heeft u te maken met zaagverlies. Ook is een stuk reservelaminaat nooit weg.

Bereken daarom de benodigde oppervlakte in m², en tel daar voor de zekerheid tien procent bij op. In de winkel kunt u vervolgens het aantal benodigde pakken, die een inhoud in m² hebben, aanschaffen.

Daarbij dienen gelijk, indien nodig, een ondervloer en eventueel plinten te worden aangeschaft. Voor de plinten kunt u met een meetlint de benodigde lengte opmeten in uw huis. Voor de ondervloer kunt u kiezen voor platen of voor aluminium rollen.

LEGGEN VAN ONDERVLOER EN LAMINAAT
Voordat u aan de slag gaat dient de ondervloer volledig egaal te zijn. Gaten kunnen opgevuld worden en hobbels en oneffenheden dienen te worden gladgestreken.

Allereerst moet de ondervloer worden gelegd. Volg daarbij goed de aangegeven instructies.

Indien het om (aluminium) rollen gaat wordt geadviseerd om aan de randen een stuk tegen de muur te laten oplopen, wat op ongeveer één centimeter kan worden afgesneden. De naden van de verschillende uitgerolde banen dienen met speciaal plakband te worden dichtgeplakt.laminaat vloer leggen

Bij een ondervloer van plaatmateriaal (meestal groen) adviseert bijvoorbeeld Karwei om deze zogenaamd halfsteens (denk aan een gemetselde muur waarbij de stenen steeds half over elkaar liggen) te leggen. De platen dienen niet te strak tegen elkaar gelegd te worden en hoeven ook niet vastgelijmd te worden.

BEGINNEN MET LEGGEN
Belangrijk voordat u begint is dat het laminaat (de pakken, die kunnen alvast opengemaakt worden) eerst minstens 2 dagen in de desbetreffende ruimte liggen, om zodoende dezelfde temperatuur te krijgen.

Het leggen begint in een hoek van de ruimte. Leg hier de eerste plank en gebruik afstandshouders aan de muurkant (zie de video rechts op deze site). Vervolgens kunnen de andere stukken ingeklikt worden, waarbij u eerst één baan legt. Ook hier geldt wederom dat u eerst goed de instructie op de verpakking dient te lezen voordat u begint. Zorg middels de afstandhouders voor een ruimte van zo'n 1 cm met de muur.

laminaat vloer leggen
Vervolgens kan de tweede rij neergelegd worden, waarbij er begonnen dient te worden met het afgezaagde stuk van de eerste rij (aan het einde zaagt u het laminaat op maat af). Let wel op dat het eerste stuk van de nieuwe baan niet korter dan 30 cm mag zijn. Als dat niet het geval is dient er een nieuwe (halve) plank gebruikt te worden. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om een mooi symmetrisch patroon te na te streven. Dit zal u echter meer materiaal kosten.


Nogmaals geldt dat u altijd goed de verpakking moet lezen. Verschillende soorten laminaat dienen om een andere manier gelegd en ingeklikt te worden.

Het is belangrijk om continu te controleren om het reeds gelegde laminaat nog goed aansluit, want eenmaal gelegd kunt u de banen en stukken laminaat niet meer loskrijgen of opnieuw inklikken.

Het afronden van het leggen van uw laminaat is een zeer precies werkje, zeker als er veel obstakels zoals deurposten en verwarmingsbuizen in de ruimte staan.

BEKIJK HIER VIDEOS OVER HET LEGGEN VAN LAMINAAT

Bekijk hier een handige instructie voor het leggen van vinyl vloerbedekking.