Verkoop laminaat blijft verder groeien

Volgens recente onderzoeksdata is de hoeveelheid verkochte laminaat de afgelopen jaren enorm toegenomen.

De verwachting volgens een nieuw rapport is dat de verkoop een record van 1,92 miljard vierkante meter kan bereiken.
Onderzoekers van Global Industry Analysts (GIA) verwachten de wereldwijde verkoop van laminaat tegen 2017 uit zal komen op een recordhoeveelheid van 1,92 miljard vierkante meter.

Daarvoor noemt GIA verschillende factoren, waaronder de lage kosten voor laminaat vergeleken met houten vloeren, het eenvoudige onderhoud en het steeds minder populaire vloerbedekking. Ook zouden mensen laminaat hygiënischer vinden dat tapijt, zeker in het geval van huisdieren en stof.

Laminaat is een goedkoop alternatief voor een duurdere houten vloer, zeker nu er door nieuwe technologie een steeds mooier uiterlijk voor laminaat kan worden geproduceerd.

Eerder was er nog sprake van een krimpende markt voor de verkoop van laminaat tijdens de recessie van 2008 en 2009. Na een vlakke markt in 2010 volgde weer groei in 2011 en 2012.

Met name de opkomende markten, waaronder Rusland, Roemenië, Polen en veel Aziatische landen profiteren van de rijkere bevolking en de daarmee samengaande vraag naar laminaat vloerbedekking.

Tot 2017 rekenen de onderzoekers op een jaarlijkse groei van gemiddeld 12% voor de markt voor laminaat. In Azië zijn vooral China en India verantwoordelijk voor een flinke groei, de komende jaren aangevuld met landen als Maleisië, Vietnam en Thailand.

Bron: GIA