Sterke groei verkoop laminaat vloeren

De afgelopen jaren kreeg de verkoop van verschillende vloerbedekkingsmaterialen een flinke impuls dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen waaronder nieuwe methodes om patronen en kleuren te printen.


Daardoor is het steeds beter mogelijk om met kunststofmateriaal bijvoorbeeld echte houten vloeren na te bootsen.

Daarbij was er sprake van een duidelijke verschuiving van vloerbedekkingsmaterialen als hardhout en vinyl vloerbedekking naar laminaat vloeren, dat als belangrijke kenmerken heeft dat het onderhoud zeer makkelijk is en dat het materiaal zeer duurzaam is.

Volgens een recent onderzoek van Companiesandmarkets.com zal de wereldwijde markt voor laminaatvloeren in 2017 een omvang bereikt hebben van bijna 2 miljard vierkante meter. De sterkste groei zal de komende tien jaar daarbij afkomstig zijn uit opkomende markten en dan vooral de regio Azië met landen als China en India met een voorziene jaarlijkse groei van 12% tot 2017.

Momenteel is Europa nog de grootste markt voor laminaat, onder aanvoering van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Ook opkomende markten in Oost-Europa zoals Rusland, Roemenië en Polen zijn belangrijke markten.

De grootste markt voor vloerbedekkingsmaterialen is China, dat volgens onderzoekers de drijvende kracht zal vormen achter de toenemende vraag naar laminaatvloeren in de Aziatische markt.

Tijdens de wereldwijde financiële crisis werd de markt voor laminaatverkopen in 2008 en 2009 hard getroffen, met een lagere omzetgroei als gevolg. Ook 2010 was nog een moeilijk jaar, wat volgens het onderzoeksrapport voor een belangrijk deel komt door de flink gedaalde houtprijzen en toegenomen populariteit van luxe vinyl tegels.

Andere interessante onderzoeksresultaten zijn onder meer dat producenten van laminaat steeds meer geld investeren in ‘groenere’ vloeren, waarmee ingespeeld wordt op de consument die steeds milieubewuster wordt.

In het rapport is er aandacht voor de belangrijkste laminaatproducenten waaronder Abet, Alsafloor, Armstrong Worldwide Industries, Balterio, Mohawk Industries, Pergo, Shaw en nog veel meer.

Bron: Companies & Markets