Stevige groei voorzien voor harde vloersoorten

Uit een recent onderzoek blijkt dat de groei voor harde vloersoorten de komende jaren flink zal groeien in de VS, aangevoerd door laminaat en vloertegels. Vinyl vloerbedekking zal minder hard groeien.

Marktonderzoeker Freedonia voorziet in de Verenigde Staten een jaarlijkse groei voor de markt van harde vloeren, waaronder dus ook laminaat en parket, van 7,2%.

In 2015 zal de markt goed zijn voor een verkoop van 855 miljard vierkante meter aan verkochte harde vloeren, goed voor een omzet van 11 miljard dollar.

De voorspellingen van de onderzoekers schotelen goed nieuws voor, na een zeer slechte voorgaande vijfjaarsperiode. Tussen 2005 en 2010 daalde de vraag jaarlijks met 6,9%. De voorziene groei moet worden gedreven door een herstel van de doe-het-zelf markt, geholpen door nieuwbouw na een zeer zwak 2010. Ook kiezen veel mensen nu voor harde vloersoorten als laminaat in plaats van tapijt.

VINYL VLOERBEDEKKING
Opvallende conclusie uit het onderzoek is de minder sterke groei die wordt voorzien voor vinyl vloerbedekking. Vinyl zal nog wel goed blijven voor het grootste deel van de vraag naar harde vloerbedekkingsmaterialen, maar door de hevige concurrentie van onder meer laminaat en tegels zal de groei tot 2015 beneden gemiddeld zijn. Consumenten zouden laminaat en tegels voor op de vloer een aantrekkelijker alternatief vinden.

LAMINAAT EN TEGELS
De sterkste groei in de Verenigde Staten wordt dan ook voorzien voor laminaat- en tegelvloeren. Voor laminaat geldt dat deze vloerbedekkingssoort vooral kan profiteren van de sterk herstellende vraag vanuit de particuliere bouwmarkt, waar laminaat nog altijd het meest wordt gebruikt. Daarbij helpt het ruimere en vernieuwde aanbod van laminaat die er nog echter uitzien in en in nog meer verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn.

Voor vloertegels geldt dat de vraag gesteund wordt door de kenmerkende eigenschappen als de welbekende duurzaamheid en de anti-slip eigenschappen.

Laminaat en vinyl zijn in 2015 samen goed voor 60% van de markt voor harde vloerbedekkingsmaterialen, aldus de onderzoekers.