Kleine omzetdaling parketzaken eerste halfjaar 2011

Volgens de laatste cijfers van CBW Mitex zagen de Nederlandse parketspeciaalzaken hun omzet in de eerste helft van 2011 verder teruglopen. Wel was er de laatste drie maanden sprake van een duidelijke verbetering.

De Nederlandse woonbranche in zijn totaliteit moest in de eerste zes maanden van 2011 een procent aan omzet inleveren ten opzichte van de eerste helft van 2010.

Daarmee is er sprake van een verslechtering ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de omzet voor de woonbranche nog vlak bleef. Het tweede kwartaal verliep slechter. Opvallend is wel dat juist de parketspeciaalzaken het in het tweede kwartaal wel beter deden dan in het eerste kwartaal.

Volgens CBW-Mitex was er vooral in mei en april sprake van flinke omzetdalingen voor de woonbranche na een goede start van het jaar 2011. In het tweede kwartaal werd in totaal 3,2% minder omzet behaald dan in dezelfde periode van 2010. Eén van de redenen voor de terugval is volgens de onderzoekers het feit dat de extra omzet van hemelvaart en pinksteren, die vorig jaar in juni vielen, niet meetelde voor de eerste halfjaarcijfers.

SEGMENTEN WOONSECTOR
Opvallend is dat alle door CBW-Mitex benoemde marktsegmenten binnen de woonbranche hun omzet zagen teruglopen in het tweede kwartaal van 2011. In totaal bedroeg het omzetverlies voor de woonbranche 3,2%, na een miniem verlies van 0,1% in het eerste kwartaal van 2011.

De grootste omzetdaling was er voor de gemengde woonzaken, die 5,7% minder verkochten in het tweede kwartaal vergeleken met het voorliggende jaar. Ook woningtextiel deed het slecht met een 3,6% lagere omzet.

Het sterkste herstel qua omzet was er voor de slaapspeciaalzaken, die na een omzetverlies van 7,8% in het eerste kwartaal nu hun omzet met 0,8% zagen teruglopen in Q2.

PARKETSPECIAALZAKEN
De parketspeciaalzaken deden het relatief gezien goed in het tweede kwartaal met een omzetdaling van slechts 0,3%, waarmee de verkopers van laminaat, vinyl, tapijt en overige soorten vloerbedekking goed waren voor het kleinste omzetverlies binnen de woonbranche in het tweede kwartaal van 2011.

In het eerste kwartaal bedroeg het omzetverlies voor de parketspeciaalzaken nog exact 5%.

BETERE VOORUITZICHTEN
Voor het derde kwartaal verwachten de meeste ondernemers actief binnen de totale woonbranche een stabilisatie van de omzet. Wel rekenen meer woonondernemers op een omzetdaling (28%) dan op een omzetstijging (18%). Daarvan is slechts een enkeling dusdaning positief dat er een sterke omzetstijging wordt verwacht.

Eerder dit jaar riep branchevereniging CBW-Mitex 2011 nog uit tot kanteljaar voor de woondetailhandel, waarbij er voor het hele jaar werd gerekend op een omzetgroei van ongeveer 1% voor de hele woonbranche. Destijds werd er wel zwaar weer voorzien voor onder meer de keuken- en parketspeciaalzaken.