Verkoop laminaat vloerbedekking stijgt in 2010

Uit een recent onderzoek blijkt dat de verkoop van laminaat in 2010 in een aantal grote Europese landen nog verder is gedaald ten opzichte van 2009. Wereldwijd echter was er een groei van ruim 8%.

Nederland staat in de top-5 van landen waar het meeste laminaat wordt verkocht.

In totaal werd er in 2010 voor 29 miljoen vierkante meter aan laminaat verkocht in het Verenigd Koninkrijk, terwijl dat in 2009 nog 33 miljoen vierkante meter was.

In het topjaar 2006 werd er nog 40 miljoen vierkante meter aan laminaat als vloerbedekking verkocht in Engeland, 26% meer dan in 2010.

Door deze flinke krimp zakt het Verenigd Koninkrijk flink op de Europese ranglijst, die, afgemeten naar de verkopen van laminaat in miljoenen vierkante meters, aangevoerd wordt door Duitsland.

Sinds 2009 kochten Duitsers voor 83 miljoen vierkante meter aan laminaat, op de tweede plaats verrassend gevolgd door Turkije, waar voor 52 miljoen vierkante meter aan laminaat werd verkocht. Sinds 2009 namen de Turkse laminaatverkopen toe met 16 miljoen vierkante meter. Hierna volgt Frankrijk op de derde plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Nederland is knap vijfde na de Britten.

Top-5 laminaatverkopen in Europa:

1. Duitsland (83 miljoen m2)
2. Turkije (52 miljoen m2)
3. Frankrijk (29 miljoen m2)
4. Groot-Brittannië (29 miljoen m2)
5. Nederland (21 miljoen m2)

Net als Groot-Brittanië daalde de verkoop van laminaat ook in Duitsland licht met een krimp van 2 miljoen vierkante meter sinds 2009. In Frankrijk liepen de verkopen terug van 33 miljoen m2 naar 29 miljoen m2, terwijl de verkoop voor Nederland stabiel bleef.

Voor heel West-Europa geldt, ondanks de krimp in grote landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland, dat de verkoop van laminaat in 2010 met 4,9% steeg tot in totaal 299 miljoen vierkante meter.

In Oost-Europa ging het in 2010 nog beter met de verkoop van laminaat gezien de stijging van 7,2% tot 104 vierkante meter. Dit komt voornamelijk dankzij Polen en Rusland, die op nummer één en twee staan qua verkopen. Polen is goed voor een kwart van de totale Oost-Europese laminaatverkopen.

WERELDWIJDE VERKOPEN VAN LAMINAAT
De wereldwijde verkopen van laminaat zaten in 2010 ook flink in de lift. Ondanks de economische crisis werd er in totaal 479 miljoen vierkante meter laminaat verkocht over de hele wereld, goed voor het tweede beste jaar ooit, aldus de branchorganisatie EPLF.

LAMINAATMARKT VERENIGDE STATEN
Opvallend is onder meer de relatief kleine laminaatmarkt in Noord-Amerika, waar 41 miljoen m2 werd verkocht in 2010. Wel was dit ruim meer dan in 2009 toen er nog 36 m2 werd verkocht.

De Verenigde Staten zijn goed voor het grootste deel met 24 m2, wat maar net iets meer is als het jaarlijkse verkochte laminaat in Nederland.

Na de VS volgt Canada met 17 miljoen vierkante meter aan verkochte laminaat vloerbedekking in 2010.

AZIE EN ZUID-AMERIKA
In Israël en Iran werd in 2010 de grootste hoeveelheid laminaat verkocht. Beide onder Azië ingeschaalde landen waren samen goed voor 10 miljoen vierkante meter aan verkocht laminaat. Opvallend is de sterk groeiende Chinese markt, die dankzij duurder laminaat uit vooral Europa sterk door blijft groeien.

Voor Zuid-Amerika zijn Chili en Mexico de belangrijkste landen met een totaal verkoopvolume van 16 miljoen vierkante meter in 2010. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2009 toen beide landen goed waren voor 11 miljoen m2 aan verkocht laminaat.


Met het oog op de toekomst denken de bij EPLF aangesloten laminaatproducenten de verkoopcijfers verder te kunnen opkrikken door extra te investeren in nieuwe ontwerpen voor laminaatvloeren en de ontwikkeling van nieuwe producten. Ook moeten nieuwe printtechnieken ervoor zorgen dat de designs nog mooier en beter worden.