Houten vloeren milieuvriendelijk verklaard in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft de regering Obama onlangs een belangrijke impuls gegeven aan de industrie voor houten vloeren door het vloerbedekkingsmateriaal als milieuvriendelijk te bestempelen.

Van bijvoorbeeld kurkvloeren was al langer bekend dat het om een zeer milieuvriendelijke soort van vloerbedekking gaat. Kurk vloerbedekking is namelijk afkomstig van kurkeiken die tientallen jaren na elkaar opnieuw geoogst kunnen worden.

In de Verenigde Staten zijn nu ook houten vloeren bestempeld als milieuvriendelijk. De regering Obama heeft onlangs zijn steun uitgesproken door hout als milieuvriendelijk bouwmateriaal te bestempelen, en dit statement wordt nu aangegrepen door leveranciers om hout als milieuvriendelijk vloerbedekkingsmateriaal te promoten in Amerika.

Volgens kenners heeft het lang geduurd alvorens hout erkend werd als zijnde milieuvriendelijk, waardoor veel consumenten en bedrijven hout voor onder meer het bedekken van vloeren links lieten liggen.

De meeste milieubewuste consumenten, in dit geval Amerikanen, kozen voor erkende milieuvriendelijke vloerbedekkingsmaterialen als bamboe en kurk die al jaren geroemd worden als één van de weinige groene bouwmaterialen.

Voor hout leeft nog altijd de gedachte dat er bomen voor gekapt moeten worden en dat houten vloeren niet duurzaam zijn. Echter is dit achterhaald, want in veel landen is hout voor bijvoorbeeld vloeren tegenwoordig afkomstig uit duurzame bossen, waar gekapte bomen weer herplant worden.

In het verleden werd hier geen aandacht aan besteed en bij veel consumenten leeft nog de gedachte dat hout samen gaat met de vernietiging van bossen. Echter is de maatschappij veel milieubewuster geworden, wat ook in het geval van hout heeft geleid tot duurzame bosbouw, waarbij gekapte bomen continu opnieuw vervangen worden met jonge bomen.

Daardoor is hout tegenwoordig veel concurrerender ten opzichte van andere bouwmaterialen en is een houten vloer daardoor een prima alternatief als vloerbedekkingsmateriaal. Voor de Amerikaanse producenten van houten vloeren is het nieuws in ieder geval zeer welkom aangezien experts voorspellen dat de promotie van duurzame houten vloeren goed zal zijn voor de verkoopcijfers.

Milieuvriendelijkheid is een steeds belangrijker thema als het gaat om de aanschaf van een nieuwe vloer en steeds meer consumenten laten dit dan ook steeds zwaarder meewegen. Sommige consumenten kopen tegenwoordig alleen nog een product als het ‘groen’ is, wat voor een steeds groter aanbod aan duurzame vloeren zorgt.