Onderhoudtips voor uw laminaat

Ondanks het feit dat uw nieuwe laminaatvloer uiterst duurzaam is, zal er toch regelmatig onderhoud gepleegd moeten worden om de vloer in goede conditie te houden.

Ook laminaatvloeren zijn niet onvernietigbaar en vuil kan de oppervlakte aantasten. Wij zetten een aantal standaard schoonmaaktips op een rijtje.

Een laminaatvloer kan minder mooi worden wanneer vuil niet tijdig wordt opgeruimd. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om regelmatig te vegen, boenen of stofzuigen om het losliggende vuil, stof, zand en etensresten te verwijderen.

Let daarbij wel op met overmatig watergebruik, dat mogelijk tot het uitzetten van uw laminaatvloer kan leiden. Bij het gebruik van een dweil dient de oppervlakte na het poetsen met een droge doek weer droog gemaakt te worden.

Een belangrijk advies is om deurmatten te gebruiken, die voorkomen dat er vuil of vocht op uw laminaatvloer komt wanneer mensen het huis binnenkomen.

AANVULLENDE ONDERHOUDSTIPS LAMINAAT

Behalve het vuilvrij houden van uw vloer is het minstens net zo belangrijk om beschadigingen te voorkomen door bijvoorbeeld scherpe voorwerpen.

Zorg er dan ook voor dat uw meubels voorzien van dempende materialen om krassen en putten te voorkomen bij verplaatsing. Ook een simpele bloempot dient erg voorzichtig verplaatst te worden, want u heeft erg snel krassen op het laminaat.

Til daarom dan ook bij voorkeur uw meubelen en andere goederen op, in plaats van ze te verschuiven over de laminaat vloer. Ook kan het gebruik van bijvoorbeeld een stevige doek of een stuk vloerbedekking (ondersteboven) uitkomst bieden om voorwerpen te verplaatsen.

SCHOONMAKEN EN POETSEN
Behalve het standaard vuil- en stofvrij houden van uw vloer, zult u ook af en toe extra onderhoud (bijvoorbeeld bij het knoeien van vloeistoffen) moeten doen aan uw vloer.

Gebruik hiervoor altijd de schoonmaakmiddelen die daarvoor speciaal door de fabrikant van uw laminaatvloer worden aanbevolen. Voorkom in ieder geval altijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, staalwol en zeep op basis van afwasmiddelen.


Let er ook op dat uw niet uw hele vloer onder water zet of teveel schoonmaakmiddel op de vloer plaatst en zorg ervoor dat u geen wax gebruikt en uw vloer niet polijst.

Ook al is een laminaat vloer erg sterk, zijn er altijd gebruiksvoorwerpen die uw vloer kunnen beschadigen. Zelfs stiletto hakken kunnen voor schade zorgen, dus let hier mee op!

Voordeel van laminaat ten opzichte van bijvoorbeeld een houten vloer is evenwel dat de afwerking van laminaat er voor zorgt dat de vloer beschermd is tegen verkleuring door zonlicht.

Boven alles geldt echter dat u altijd zeer goed de onderhoudsinstructies van de fabrikant van uw laminaatvloer zeer goed dient te lezen, alvorens u overgaat tot het schoonmaken of onderhouden van uw vloer.

Een goed onderhoud en regelmatig schoonmaken van uw laminaat vloer zorgt jarenlang woongenot, warmte en duurzaamheid voor u en uw huis!