'Gloriedagen verkoop laminaat en houten vloeren voorbij'

Volgens de topman van het Britse Carpetright, in Nederland en België actief met 110 winkels, zijn de hoogtijdagen voor de verkoop van laminaat en houten vloeren voorbij.

Ten opzichte van de piekperiode 2007-2008 halveerde de verkoop van houten vloeren en laminaat bij Carpetright, en daarmee is het dieptepunt nog niet bereikt.

Ondanks de sombere uitspraken van chairman Lord Harris behaalde Carpetright een 64% hogere winst voor belasting in het fiscale jaar dat loopt tot 1 mei. De winst, die uitkwam op 28,2 miljoen pond ligt echter nog altijd ver onder de 68 miljoen pond die twee jaar geleden werd verdiend. De omzet steeg het afgelopen jaar met 7% tot 517 miljoen pond.

SOMBER OVER VERKOPEN LAMINAAT EN HOUTEN VLOEREN
Harris liet weten dat de 'boom' van het boekjaar 2007/2008 voorbij is. Destijds bedroegen de verkopen van laminaat en houten vloeren in het Verenigd Koninkrijk 400 miljoen pond. Het afgelopen jaar daalde dit naar 200 miljoen pond en voor de komende jaren verwacht Carpetright een verdere daling naar 100 tot 150 miljoen pond.

Vooral de duurdere producten zullen overleven volgens de chairman van het Britse bedrijf, die denkt dat de aanbieders van goedkope laminaat en houten vloeren de zwaarste klappen zullen krijgen.

Volgens Harris heeft dit deels te maken met de toenemende tevredenheid van consumenten over de voordelen van vinyl vloerbedekking en de come-back van de traditionele gewone vloerbedekking.

De omzetgroei van Carpetright in het afgelopen jaar kwam dan ook dankzij toenemende verkopen van vloerbedekking en vinyl vloeren. Hierdoor kon de steeds verder teruglopende verkoop van laminaat en houten vloeren worden opgevangen.

In Nederland en België daalde de omzet in het jaar lopend tot 1 mei met 1%.

Eerder werd al bekend dat de omzet van parketzaken in Nederland in het eerste kwartaal van 2010 flink is gedaald. Met een omzetdaling van 20,5% waren de verkopers van laminaat en houten vloeren de grootste verliezers binnen de wonenbranche.

Bron: Carpetright