Laminaat,parket of laminaatparket als vloerbedekking?

Laminaat en parket worden vaak in één adem genoemd, terwijl het verschillende soorten vloerbedekkingsmateriaal zijn. Ook is er laminaatpakket.

Het belangrijkste verschil is dat laminaat in tegenstelling tot parket geen natuurproduct is. Laminaat is een composiet uit verschillende soorten plaatmateriaal en wordt van kunstmatige materialen gemaakt en heeft daardoor als voordeel dat het makkelijker schoongemaakt kan worden.

Bovendien kan laminaat niet krimpen of uitzetten in tegenstelling tot parket, dat wel kan uitzetten of krimpen.

Voor parket geldt dat je een vast patroon of dessin hebt en dus niet zelf kunt kiezen. Laminaat wordt uiteraard zo gemaakt zoals u dat zelf wilt waardoor u zelf voor een dessin kunt kiezen.

Tot slot zit er ook nog een verschil in het aantal toplagen. Laminaat bestaat uit drie tot vier toplagen terwijl parket wordt geleverd met drie toplagen.

De bovenste laag dient als bescherming tegen slijtage, met daaronder een dunne papierlaag die bescherming biedt aan de dragende laag. De laag hieronder moet het gewicht dragen en is daarom een zeer sterke laag van hoge kwaliteit. De onderste laag moet er voor zorgen dat het laminaatvloer goed op de ondergrond ligt.

Laminaat is relatief goedkoop verkrijgbaar en gaat doorgaans lang mee dankzij de speciale toplaag.

KLIK-LAMINAAT
Klik-laminaat is een lijmloos systeem dat erg makkelijk te leggen is en zorgt voor een sterke en stabiele verbinding. Aangezien klik-laminaat volledig nivellerend is komen er geen hoogteverschillen voor in de vloer. Om te voorkomen dat er vocht in het laminaat trekt is een dampdichte ondervloer aan te raden.

LAMINAAT LEGGEN
Laminaat is erg populair omdat het voor veel soorten ondergrond geschikt is. Montage is eenvoudig middels het bekende kliksysteem, terwijl laminaat ook gelijmd kan worden.

Voor het leggen zult u zelf het laminaat op maat moeten zagen om alle hoeken netjes af te werken. Meestal wordt een extra onderlaag gebruikt, waarop het aangeschafte laminaat wordt gelegd. Deze is verkrijgbaar bij de laminaatspeciaalzaken, die u van een uitgebreide leginstructie kunnen voorzien.

Bij discounters zoals Praxis, Leenbakker en Ikea kunt u voor weinig geld al een prima laminaatvloer aankopen.

LAMINAATPARKET
Behalve laminaat en parket is er ook laminaatparket. Laminaatparket wordt ook wel kunststofparket genoemd en is een combinatie van laminaat en parket.

Het bestaat uit een houtvezel plaat (HDF) met daarbovenop een bovenlaag die bedrukt en versterkt is. Net als laminaat is het in verschillende varianten verkrijgbare laminaatparket erg slijtvast dankzij de aangebrachte beschermlaag.

Zoals gezegd is het laminaatparket net als laminaat verkrijgbaar in verschillende motieven en kleurvarianten. Denk hierbij aan steen, hout, verschillende patronen etc.

Voordelen van laminaatparket zijn onder meer dat het erg makkelijk te onderhouden is. Bovendien is laminaatparket eenvoudig te leggen, erg slijtvast en relatief goedkoop.

Net als laminaat is het echter geen natuurlijk materiaal, wat parket wel is.

Laminaatparket wordt onder meer verkocht door de bekende merken Quickstep, Cleanfloor en Berryfloor.